"Va asigur ca, pana la 8 februarie, vom avea un nou memorandum cu FMI", declara recent vicepremierul Adriean Videanu, coordonatorul domeniilor economice.
Aceste asigurari, coroborate cu atmosfera de vacanta aparenta a oficialilor romani, cu premierul Tariceanu care participa la diverse seminarii si cu Ionut Popescu, ministrul Finantelor, care ne explica pe la tot felul de talk-show-uri televizate cum se impoziteaza dividendele, reamintind permanent care sunt binefacerile cotei unice de impozitare,
au creat impresia ca negocierile cu FMI reprezinta mai mult o formalitate si ca lucrurile se vor aranja de la sine.
Din pacate, situatia nu este deloc roza, asa cum lasau sa se inteleaga oficialii guvernamentali. In spatele usilor inchise, negocierile se poarta foarte dur. Principala preocupare a expertilor Fondului: de unde acopera Guvernul golul de aproximativ 30.000 miliarde lei care ar aparea in urma introducerii cotei unice de impozitare.
Cresteti preturile la energie si gaze, dar si accizele si TVA si, mai ales, renuntati sa alocati toti banii pentru a incheia recalcularea pensiilor in 2005. Echipa FMI condusa de Emmanuel van der Mensbrugghe a cerut Guvernului sa amane, pentru anul 2006, alocarea a jumatate (de la aproximativ 7.200 miliarde lei la 3.500 miliarde lei) din cheltuielile necesare pentru finalizarea acestui proces.
Asta ar insemna ca jumatate dintre pensionari vor trebui sa mai astepte inca un an pana cand pensiile le vor fi recalculate. Anterior negocierilor, premierul Tariceanu i-a replicat dur reprezentantului FMI la Bucuresti, afirmand ca "nu primeste sfaturi de la Fond si ca recalcularea pensiilor va fi incheiata anul acesta".
O alta declaratie facuta de vicepremierul Adriean Videanu, negociatorul-sef din partea Romaniei, inainte de inceperea discutiilor cu FMI, a fost reconfirmata pentr