DUPA MOARTE Superstitiile vorbesc despre suflete care, ratacind Cararea, se pierd intre doua universuri. DORU COBUZ
Fie ei (inca) in viata sau trecuti, macar teoretic, la cele vesnice, strigoii, pricolicii, varcolacii sau moroii sunt creaturi aparute, conform credintelor populare, in urma incalcarii unor prescriptii magice, prin procrearea intr-un timp nefast, endogamie (inrudirea intre veri si cumnati), incest sau relatii nelegitime.
TAINA BOTEZULUI. In Maramures, de exemplu, varcolacul este un copil nascut mort sau care a murit foarte repede si nu a apucat sa fie botezat. Moasa are indatorirea sa faca botezul pe loc, la nastere, atunci cand pruncul nu da semne ca va trece de primele ore ale vietii pe pamant. Se spune ca problemele apar atunci cand moasa, desi stie ca trebuie sa se grabeasca, nu boteaza pruncul fara vlaga, pentru a nu o ingrijora pe tanara mamica... Suflete celor morti fara botez se transforma in varcolaci care se hranesc cu Luna, iar stelele cazatoare, se crede, sunt chiar varcolacii care se intorc pe pamant. Pentru a salva acesti varcolaci si a-i trimite in Rai, se foloseste, spune Mihai Dancus, directorul Muzeului de Etnografie din Maramures, un descantec: De-i cocon sa fie Ion,/ De-i cocoana, fie Ioana.
AL SAPTELEA. Daca o mama are sapte copii de acelasi sex, romanii spun ca unul e sigur strigoi sau strigoaica, iar pruncul intarcat care suge de la mama pe ascuns, dupa moarte va ajunge tot strigoi. La fel, pruncul care se naste cu caita pe cap sau mortul langa care vegheaza o pisica sau caruia i se fura piedica. Sunt multe cai ca un suflet sa ajunga strigoi; iar ca sa te feresti de ei exista putine metode, cele mai cunoscute fiind semnul crucii si usturoiul.
Cele mai infailibile metode sunt cele... penale: la cumpana noptii, cand dorm apele, strigoiul e dezgropat si dus intr-o padure, unde fie e ars cu totul, f