GASTRONOMIE Nu lipsesc de la gratarele facute in aer liber⦠Nu lipsesc de la nici o petrecere in stil romanesc⦠Nu pot fi inchipuiti decat cu o bere rece alaturi. Mititeii sau micii sunt simbolul romanului dornic de distractie si de voie buna. CRISTINA ANDREEA CATANA
UNIVERSALI. Chiar si pregatiti acasa, mititeii au un gust bun si pot fi pretext de distractie Nostalgicii isi aduc aminte cu drag de zilele de targ, cand terminau cumparaturile cu cativa mici, serviti pe o bucatica de carton si cu mustar alaturi. Bucurestiul mai ales era un oras care, in ceas de seara, fremata de pasul celor care ieseau la o plimbare pe Calea Victoriei.
Gradinile de vara, cu mirosul de mititei, ii chemau sa le treaca poarta. Si nici nu se putea ca acestia sa nu fie insotiti de o halba de bere, de sunetul melancolic al unei viori si de surasul complice al unui ospatar.
CITADINI. Astazi, micii au ramas simbolul citadinului care vrea sa guste ceva in oras. O parte din traditia de a servi doi-trei mici dupa cumparaturi a ramas, insa acum este valabila si pentru orasenii care merg la piata. Nu exista un astfel de loc fara un gratar de mititei, cu mese inalte, la care nostalgicul se opreste sa guste mititeii, de pofta. "Eu mananc mici aici de 20 de ani. De fiecare data, cand trec pe langa gratarul de mici, ma opresc si gust", spune nostalgic nea Mitica.
VARA. O alta categorie de oraseni prefera sa prepare mititeii la picnic. Padurile si locurile de agrement din jurul oraselor sunt impanzite vara, la sfarsitul saptamanii, de gratare pe care micii sfaraie. Alaturi stau la adapost, in lazi frigorifice, sticle sau cutii de bere. Micii sunt simbolul distractiei si al bunei dispozitii.
Orice roman, fie el tanar sau trecut prin viata, asociaza ideea de petrecere cu mititeii si berea. Acum, ca este iarna, nu ne ramane decat sa ne luam niste pasta de mici si s