Nimeni n-a reusit sa dea de un capat in Justitie. Expertize straine, dezvaluiri din interior, dezbateri purtate de politicieni si ziaristi, toate s-au poticnit undeva foarte aproape de adevarul final. Acesta a ramas insa in zona misterului. Iar intrebarile sint chinuitoare.
De ce nu izbutim sa redresam Justitia? In ciuda faptului ca este vital pentru statul de drept si pentru democratie, in ciuda faptului ca ne aflam la un pas de Uniunea Europeana, misterul ramine nedezlegat.
Mai zilele trecute, Monica Macovei a declarat, intr-un interviu acordat ziarului “Romania libera”, ca “toti magistratii din tara trebuie sa treaca prin filtrul CNSAS” pentru a vedea daca au fost sau nu informatori ai Securitatii. Reactia actualului titular al portofoliului de la Justitie ascunde chiar o anume exasperare.
In acelasi timp, Monica Macovei este si primul ministru al justitiei care s-a gindit la o astfel de operatiune. E drept ca multi dintre predecesorii ei, ministri sau secretari de stat, nu prea puteau lansa o asemenea idee. Prea aratau mai apropiati de fostele structuri ale statului comunist decit de aspiratiile profesionale ale magistratului impartial.
Poate initiativa Monicai Macovei sa explice derapajele din justitia romana? In parte, inclin sa cred ca da. Aparatul de la Ministerul Justitiei a fost unul dominat de practicile din perioada Ceausescu. Cei mai multi dintre politicienii sau personalitatile cu influenta in domeniu au depus eforturi sustinute impotriva modernizarii.
Multi dintre corifeii ministerului, luati la bani marunti, se arata a fi sabotori cu experienta. Au fost acestia conectati la fosta Securitate? In cazul multora nu ne ramine decit sa aflam detaliile. Altfel, s-a vazut ca se poarta de parca ar ascunde ceva, de parca ar fi minuiti de niste haturi invizibile. Au vorbit frumos, au invirtit cuvintele