Scriam tn urma cu doi ani tntr-o analiza ca Traian Basescu, prin stilul sau de manifestare politica este un haiduc. Vreme de patru ani a simbolizat opozisia, s-a batut cu sistemul, a fost urmarit, fapt care l-a transformat tntr-un om politic de anvergura, capabil sa castige presedinsia Romaniei.
Problema majora de identitate a lui Basescu este ca, dupa castigarea presedintiei, el a trecut brusc la un alt statut. Din haiduc, a devenit voda, translatie care impune modificari substantiale de atitudine. Deocamdata, Traian Basescu realizeaza cu dificultate ca are alte obligatii, motiv pentru care continua sa afiseze un comportament haiducesc. Daca asistam doar la un reflex determinat de anii lungi de practica a politicii haiducului, atunci nu e grav. Insa, daca tendinta se va croniciza, atunci presedintele Basescu va avea o mare problema de legitimare in fata sistemului pe care, cel putin teoretic, trebuie sa-l conduca. Dincolo de celebrul "apel la popor", presedintele trebuie sa realizeze, iar aceasta este si datoria oamenilor din jurul sau, unii chiar priceputi in meseria lor, ca a devenit voda, iar activitatea sa este subordonata unor comandamente esentiale: acceptarea pasnica de catre sistem a autoritatii sale, respectiv pastrarea unei stari de echilibru intre puterile fundamentale ale tarii. Daca nu va indeplini aceste doua obiective si va incerca sa se impuna in forta, s-ar putea ca angajamentele generoase ale mandatului sau sa ramana simple vorbe de campanie, iar haiducul Basescu sa impartaseasca soarta lui Voda Cuza-Constantinescu.
Traian Basescu este un personaj politic instinctual. Aceasta nu inseamna ca nu e capabil de calcul politic. A dovedit-o cand l-a debarcat pe Roman, cand a construit Alianta D.A., dar si in campania electorala, cand a actionat mai strategic decat crede lumea. Cert e ca in urmatorii 5 ani, Basescu va tr