ARMONIA TRUPULUI Patinajul este perceput atat de copii, cat si de adulti ca un sport relaxant, distractiv si care satisface nevoia de miscare. LIANA HAINAROSIE
Si cum in Bucuresti s-au mai deschis patinoare in aer liber (Unirii, Herastrau), nu ne mai ramane decat sa mergem⦠sa facem sport pe gheata. Iar daca nu stim sa patinam, putem apela la un instructor de patinaj. "Cele mai multe persoane care vin sa invete sa patineze se tem de cazaturi, dar aceasta teama trebuie invinsa", ne spune Gabriel Manolache, instructor de patinaj la Patinoarul Floreasca.
Initiere in patinaj Pe parcursul a cateva sedinte de initiere in patinaj se invata mersul cu spatele pe gheata, "canadienele", taiatul ghetii pe fata si pe spate, pe stanga si pe dreapta. Printre jaloane se poate merge cu spatele, se poate taia gheata pe stanga, pe dreapta, cu fata, cu spatele, se pot face "canadiene".
Varsta minima la care un copil poate invata sa patineze este de 3 ani. Parintii isi duc copiii la patinoar, deoarece cei micuti aluneca cu usurinta si placere. Antrenorii sunt de parere ca patinajul contribuie la dezvoltarea fizica si mintala armonioasa. Ii inalta, le creeaza pofta de mancare, le imbunatateste echilibrul, le coordoneaza miscarile membrelor, le intareste gleznele. Fata de adulti, copiii au un avantaj: temandu-se mai putin de cadere, ei prind mai repede miscarile patinajului. La copiii de varsta mica, faptul ca ei nu au destula forta musculara si nu raspund indicatiilor instructorului ii ingreuneaza acestuia sarcina.
Picioarele si fesele In patinaj, cele mai solicitate zone sunt spatele, picioarele, fesele. Pasul de impingere este explicatia de ce patinatorii de performanta au posterioarele bombate, ne explica Cornel Gheorghe, antrenorul lotului national de patinaj al Romaniei. Fiind un sport care se poate practica in aer liber, patinajul are