Dan Lupascu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, doreste ca toti membrii forului pe care il conduce sa fie verificati de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Lupascu doreste acest lucru pentru a inlatura suspiciunile legate de apartenenta unora dintre membrii consiliului la structurile fostei Securitati.
In acest sens, presedintele CSM a solicitat sefului CNAS sa ii verifice pe toti membrii Consiliului, precum si pe secretarul general si adjunctul acestuia.
Ministrul justitiei, Monica Macovei, si-a exprimat, la randul ei, in repetate randuri, intentia de a solicita CNSAS sa dispuna verificarea membrilor CSM. In mod expres, Dan Lupascu va cere Serviciului Roman de Informatii si procurorului general al Romaniei sa verifice informatiile aparute, in ultima perioada, in presa, referitoare la procurorul Ilie Piciorus.
Acesta a fost acuzat ca a fost, inainte de Revolutie, ofiter de Securitate. Intr-o adresa oficiala din data de 27 ianuarie, presedintele CSM cerea SRI sa comunice daca Piciorus "figureaza in structura fostelor organe de Securitate si in ce calitate".
Piciorus a fost ales, in 17 ianuarie, in functia de secretar general adjunct al Consiliului, desemnare care a fost criticata de presa si de societatea civila. Numele procurorului apare in dosarul disidentului Gheorghe Ursu si magistratul Cristian Panait.
Relatia ministerului cu CSM, «neprietenoasa»
In alta ordine de idei, Monica Macovei, ministrul justitiei, a recunoscut ca relatia dintre minister si Consiliul Superior al Magistraturii nu este una tocmai buna. Demnitarul a precizat, insa, ca aceasta relatie trebuie sa se imbunatateasca, deoarece toate organele judiciare ale statului trebuie sa conlucreze.
Aici, ministrul a nominalizat si Baroul, institutie care se bucura, dupa cum a precizat Mon