MEDICUL DE FAMILIE Afectiunile cardiovasculare reprezinta cel mai frecvent tip de patologie si cea mai frecventa cauza de mortalitate in lume. Aproximativ 42% din totalul deceselor inregistrate au drept cauza o boala a sistemului cardiovascular. GEORGETA LICSANDRU
Bolile cardiovasculare sunt afectiuni ale inimii si vaselor sangvine, in aceasta categorie intrand hipertensiunea arteriala, angina pectorala, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale.
"Factorii de risc care favorizeaza dezvoltarea acestor boli tin pe de o parte de modul de viata si, pe de alta parte, de alte afectiuni asociate ale pacientului", declara medic primar medicina generala Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie.
Factorii de risc Terenul genetic este un factor de risc deosebit de important. Atunci cand unul dintre parinti a avut o afectiune cardiovasculara - hipertensiune arteriala, accident cardiovascular - exista risc crescut (aproximativ 80%) ca si copilul sa dezvolte asemenea afectiuni. In aceste cazuri, pacientul este indemnat sa manance mai putin sarat, sa aiba un regim de viata echilibrat, iar dupa 20 de ani este bine sa isi controleze tensiunea, sa faca un examen medical o data pe an. "Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi si mult mai usor sa tratezi atunci cand boala este in faza incipienta, interesul nostru fiind sa vindecam boli si nu sa le oprim in evolutie sau sa le facem sa evolueze mai incet", sustine medicul Doina Mihaila.
Factorii de risc care tin de modul de viata sunt deosebit de importanti, in aceasta categorie intrand: fumatul, sedentarismul, alimentatia necorespunzatoare, consumul excesiv de alcool, stresul. Riscul ca un fumator sa dezvolte o afectiune cardiovasculara este de doua pana la patru ori mai mare decat in cazul unui nefumator. Fumatul actioneaza asupra activitatii cardiace, determi