ALIMENTATIE ECHILIBRATA Viata pe pamant se desfasoara intr-o matrice de apa, neputand exista in afara ei. Calitatea apei pe care o consumam ne afecteaza in mod direct sanatatea. GEORGETA LICSANDRU
"De aceea, apa trebuie sa aiba o trasatura extrem de importanta pentru a putea fi consumata in siguranta: ea trebuie sa fie potabila", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pentru a fi potabila, apa trebuie sa indeplineasca anumite calitati fizico-chimice si microbiologice. In ceea ce priveste calitatile fizico-chimice, apa nu trebuie sa fie poluata cu nici un fel de agenti: azotatii din ingrasamintele chimice de sinteza sau cei provenind chiar din ingrasamintele naturale, pesticidele. Apa contaminata are actiune nefavorabila asupra ficatului, sistemului nervos, glandelor endocrine etc.
De asemenea, apa nu trebuie sa contina substante cu activitate hormonala, antibiotice. In ultimul timp incepe sa fie constientizat pericolul dioxinelor (substante chimice cancerigene). Printre calitatile fizice pe care trebuie sa le aiba apa se numara si o anumita turbiditate, limpezime. Agentii poluanti biologici sunt bacterii, virusuri, paraziti (protozoare, viermi), entitati biologice care nu trebuie sa se regaseasca in apa de baut.
Saruri minerale Apele potabile contin saruri minerale benefice sanatatii noastre. In functie de cantitatea de saruri minerale continute intr-un litru de apa putem vorbi despre ape plate, ape minerale si ape medicinale.
Apa plata este recomandata a fi consumata ca apa de masa, in cantitati de 1,5-2 litri, 2 litri si jumatate si chiar mai mult zilnic, in functie de activitate, de starea de sanatate. "Apa plata este o apa speciala cu o puritate microbiologica si un echilibru fizico-chimic care ii asigura stabilitate de minimum un an in ambalaje sterilizate", sustine p