ISTORIA MEDICINEI Homer scrie in "Odiseea" ca egiptenii se pricep la medicina mai mult decat oricare alti oameni. DANIELA SONTICA
Un papirus de la 1825 i.Hr. descrie metodele de diagnosticare ale gravidiei, aflarea sexului fetusului si tratarea unor boli ginecologice.
In papirusul numit "Edwin Smith" (1600 i.Hr.) gasim informatii uimitoare despre chirurgia practicata de medicii egipteni. Da, ati citit bine: chirurgie! Sunt descrise aici 48 de cazuri in care operatiile au fost facute la cap, gat, umeri, piept si coaste. Cercetatorii presupun ca desele accidente survenite in timpul lucrului la piramide au facut ca experienta medicilor sa creasca.
Intr-un alt papirus, denumit "Ebers" (3000 i.Hr.), gasim referinte despre boli interne, ale ochilor, ale pielii, dar si ginecologice, fiind prezentate si aici cateva cazuri chirurgicale. Sunt descrise 400 de medicamente prescrise in 877 de retete.
In ciuda limitarii cunostintelor lor privind cauzele bolilor, ei aveau totusi o cunoastere avansata a anatomiei si psihologiei umane. Fara indoiala, felul in care imbalsamau mortii si mai ales cum goleau craniul pentru mumificare presupunea o buna cunoastere a anatomiei capului si a creierului. Ei stiau ca in creier se afla comanda intregului organism. In "Ebers" sunt descrise pozitia corecta a inimii, precum si cateva anomalii ale ei. Cunosteau faptul ca inima pulseaza sangele in vase catre toate organele. Din aceste papirusuri cu caracter medical reiese ca medicii Egiptului Antic foloseau metoda practicata si azi in timpul consultatiei unui bolnav (anamneza). Pentru a diagnostica o boala, ei cercetau sangele, urina si sputa. Prima operatie de cataracta s-a facut in Alexandria lui Ptolemeu.
Numeroase alte papirusuri vorbesc despre bolile dintilor: parodontoze, abcese, carii si inlocuirea dintilor. Faptul este atestat si de urmele operatiei pe