Dupa 10 ani de la infiintarea sa si 7 ani de la lansarea contractelor futures in Romania, Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu este pregatita pentru impactul liberalizarii totale a contului curent. Aceasta va aduce o explozie a contractelor futures necesare acoperirii riscurilor valutare si fluctuatiilor preturilor actiunilor.
''Chiar daca ne-am lovit de numeroase greutati, am reusit sa le depasim, creand o adevarata piata la termen romaneasca, declara dl Teodor Ancuta, presedintele Bursei.
Fiind o initiativa privata suta la suta, am ajuns, dupa 10 ani, sa ramanem singura Bursa autorizata de CNVM, devenind o componenta indispensabila a mediului economic.” Piata valutara si cea de capital au devenit imprevizibile pe termen scurt, ceea ce impune acoperirea riscurilor (hedging).
Asa cum s-a vazut, in ultimele zile, cursul monedei nationale a crescut, dar a si scazut cu peste o mie de lei.
Asemenea fluctuatii pun in pericol activitatea companiilor care desfasoara activitati de comert exterior, care ar putea fi depasit cu usurinta prin transferul riscurilor in piata futures, prin asigurarea unui curs de schimb prestabilit cu costuri mult reduse comparativ cu contractele forward bancare.
De exemplu, costurile in piata futures se reduc la maximum 5% din suma acoperita, inclusiv comisioanele si marja de garantie, fata de garantia solicitata de banci, de 15 - 20% din valoarea importului sau exportului.
Acelasi lucru il putem spune si despre evolutia preturilor actiunilor, posesorii de portofolii putand realiza arbitraj intre preturile de pe cele doua piete (Bursa de Valori si cea din Sibiu). De exemplu, investitorii au putut obtine profituri (randamente) lunare de 10%, care depasesc cu mult orice alt tip de plasament, cu un risc aproape nul.
„In iulie 1997, in momentul lansarii contractelor futures, am fost priviti cu o oa