In judetul Bihor a avut loc un macel. O partida de vanatoare organizata de un fost sportiv, azi mare om de afaceri.
Vanatoarea, zisa regala, la care au participat capete neincoronate ale afacerilor mondiale si cativa politicieni scapatati, inclusiv primul vanator al tarii, Adrian Nastase, s-a lasat cu uciderea a doua sute de mistreti. Macelul a fost titlu de prima pagina in cateva ore. Nu din pricina priceperii vanatoresti. Ce pricepere iti trebuie sa ucizi un animal cand folosesti pusti cu luneta?
Specialistii zic ca nici pe vremea lui Ceausescu, alt mare vanator, n-au auzit de o recolta atat de sangeroasa. Macelul a avut loc chiar pe un fost domeniu de vanatoare al lui Ceausescu, concesionat omului de afaceri, cu acte in regula, dar inca studiate de organele de ancheta, pe vremea cand A. Nastase mai era prim-ministru. Au participat peste 200 de persoane, intre care vreo 180 de haitasi. Numarul alesilor cu arma la ochi a fost mai mic, doar vreo 30. Daca erau caprioare, poate opinia publica ar fi fost oripilata. Caprioarele au partea lor de poezie, sunt gingase, par ramasita unor zile paradiziace, de care ne-am despartit de mult. Cu mistretii e altceva. Sunt masivi, urati, daunatori, periculosi, niste porci, rai si agresivi. E normal sa-i mai raresti. Din intamplare, cu vreo doua zile inainte de vanatoare, unele televiziuni au prezentat reportaje despre pagubele produse de mistreti. Se zicea ca ataca gospodarii, distrug recolte. Padurile ar fi suprapopulate, vanarea lor ar fi un act necesar.
Vanatoarea este un sport costisitor si un lux pe care putini si-l permit. Multi dintre vanatorii nostri sunt fie parveniti setosi de sange, fie braconieri care vaneaza pentru a pune pe masa o bucata de carne. Primii ucid pentru a se distra, ultimii vaneaza pentru a supravietui. Asociatiile pentru protectia mediului si ecologistii spun ca vanatoarea din Bihor