GASTRONOMIE MULTICULTURAL - Bucataria braziliana este oglinda gastronomiei mondiale Cand la noi abia a venit iarna asa cum scrie la carte, undeva, pe alt continent, lumea se plimba in costume de baie pe strada, dansand Samba sau Merengue, si se bucura din plin de bucataria braziliana. VERONICA GUZUN
BOGATIE. Mancarea braziliana este foarte diversificata Sarbatoarea de la Rio de Janeiro este un bun motiv de a face cunostinta cu specificul brazilian, atat de bogat si de diferit. Se spune ca bucataria lor este asemeni orizontului, cu cat o cunosti mai bine, cu atat mai necuprinsa ti se pare. Suprafata Braziliei si bogatia culinara este atat de mare, incat unele preparate din nordul tarii nu sunt cunoscute celor din sud. Pe langa caracterul eclectic al gastronomiei lor, este de mentionat modul exotic in care se prepara bucatele. Formele de relief foarte diferite de la o regiune la alta separa Brazilia in cinci zone cu traditii alimentare diferite.
GEOGRAFIE. In nordul tarii, numit si Amazonia, conform raului care trece pe acolo, exista o bucatarie bogata in peste, fructe de mare, legume si fructe tropicale. Este influentat de specificul indian. Cea mai populara mancare poarta numele de "Caruru do Par", care se face din creveti uscati, bama, usturoi, rosii si ulei Dendi (un ulei extras dintr-un palmier african care creste in nordul Braziliei). Acesta din urma da mancarurilor o culoare orange.
Nord-estul este marcat de mai multe culturi gastronomce: africana, indiana si portugheza. Acolo ingredientele principale sunt carnea de capra, orezul, fasolea si porumbul. Fasolea si bobul fac parte din meniul cotidian si este con siderat un aliment national.
Brazilienii din vest consuma multa carne de vita si de porc. Pestele, soia si orezul sunt si ele nelipsite.
Sud-estul este cunoscut prin consumatorii de branza, iar in cele mai cunoscute