Pachetul legislativ anticoruptie le interzice membrilor Guvernului sa faca afaceri in numele unei firme. Insa acelasi act normativ lasa mina libera, prin omisiune, ministrilor sa faca afaceri in nume propriu cu actiuni listate la Bursa de Valori sau la Bursa electronica RASDAQ.
Ca oricare cetatean al acestei tari, si demnitarii au dreptul sa fie actionari ai unor societati comerciale. Pot fi patroni, asociati sau actionari. Dar, pe perioada cit isi exercita functia, respectivii demnitari sint obligati sa se retraga din orice post care implica acte cu caracter decizional in cadrul unei firme.
Ce le ramine in schimb de facut? Sa cumpere si sa vinda in nume propriu case, terenuri, actiuni la bursa etc. Facind publica intentia de a achizitiona sau a instraina astfel de proprietati, ministrul in cauza influenteaza piata.
Situatii ipotetice
Un ministru care detine actiuni cotate la Bursa de Valori face o anumita declaratie legata de una dintre firmele listate si la care este actionar. In acea zi, pretul unei actiuni la societatea respectiva creste. Acel ministru profita si isi vinde portofoliul. O afacere buna si legala, ar spune acesta.
O alta situatie ipotetica. Un alt demnitar isi cumpara o proprietate intr-o anumita zona si isi face publica achizitia. Rezultatul: creste pretul zonei. Ocazie tocmai buna de scos un profit, astfel ca isi instraineaza proaspata achizitie la un pret marit.
Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, admite ca situatiile de mai sus pot avea loc. „Teoretic, asa este. Dar, atita vreme cit legea imi permite, eu, ca ministru, pot sa vind si sa cumpar. In ceea ce ma priveste, de la 3 ianuarie nu am mai efectuat nici o operatiune pe piata de capital. Intrucit imi construiesc o casa, va trebui ca intr-o zi sa vind niste actiuni“, ne-a spus Ionut Popescu.
Chestiune ar