Deznodamantul ultimei etape de negocieri dintre cabinetul condus de Calin Popescu Tariceanu si expertii Fondului Monetar International provoaca in randul reprezentantilor sindicatelor si patronatelor o serie intreaga de opinii. Parerea generala este aceea ca actualul Guvern pare sa cedeze mult prea usor in fata FMI-ului, care, potrivit vicepresedintelui UGIR, Stefan Varfalvi, "vine cu propuneri, nu cu impuneri". Mai incisiv se dovedeste liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu. Acesta spune ca in timp ce guvernatii de dinainte se plangeau ca trebuie sa negocieze "intr-o pozitie inconvoiata", cei de acum nu sunt "mai grozavi". La randul lor, Marin Condescu, liderul Centralei Nationale Miniere, si Costel Postolache, presedintele Federatiei Sindicatelor Valea Jiului, sunt de parere ca viitoarele disponibilizari din sectorul minier trebuie negociate constructiv alaturi de sindicalisti.
Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere: "In zonele miniere, zece la suta din totalul populatiei nu mai are locuri de munca"
"Nu vom fi de acord, iar Ministerul Economiei si Comertului trebuie sa inteleaga ca nu va putea sa faca disponibilizari atata vreme cat nu cade cu noi la o intelegere. Asta nu inseamna ca ne opunem programului de restructurare. Trebuie sa negociem pentru acesti oameni.
In zonele miniere, zece la suta din totalul populatiei nu mai are locuri de munca.
La sfarsitul anului 2004, Cabinetul Nastase a emis o hotarare prin care se spunea ca vor fi disponibilizati din industria miniera 5.150 de salariati.
Pana acum, Ministerul Economiei si Comertului si nici o societate sau companie din minerit nu au inaintat catre sindicate un plan de restructurare care sa prevada disponibilizarea de personal in 2005.
In proiectul bugetului, aceasta categorie de oameni nu mai este prevazuta cu salarii. Nimeni nu a negociat disponibil