Rezolvarea crizei transnistrene va fi una dintre prioritatile presedintiei UE in cooperarea cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a declarat ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene.
Ministerul de Externe de la Chisinau a precizat ca delegatia moldoveneasca la Bruxelles si-a exprimat speranta ca adoptarea Planului de Actiune UE-Moldova in cadrul viitoarei sedinte a Consiliului de cooperare va consolida relatiile de colaborare si va intensifica si contactele in toate domeniile, inclusiv in ceea ce priveste o implicare mai activa a UE in solutionarea conflictului transnistrean.
Delegatia Moldovei a cerut initierea unor consultari legate de desfasurarea unei operatiuni UE/OSCE de monitorizare a sectorului transnistrean al granitei moldo-ucrainene .
In plus, oficialii moldoveni au declarat ca autoritatile de la Chisinau vor aprecia o prezenta importanta a reprezentantilor institutiilor europene la alegerile din Moldova, dar si in perioada campaniei electorale din aceasta tara.
Igor Smirnov vede numai razboi
Liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat, intr-un interviu publicat, sambata, de cotidianul rusesc "Moskovski Komsomolet", ca se asteapta in scurt timp la o agravare dramatica a conflictului cu Chisinaul.
"Exista indicii politice, economice si diplomatice ale apropierii razboiului", a avertizat liderul transnistrean.
"Moldova si-a suspendat participarea la procesul de negocieri, a impus o blocada economica totala asupra Transnistriei si a interzis accesul in Transnistria al diplomatilor, ziaristilor si, cel mai grav, al membrilor comisiei comune de control pentru rezolvarea conflictului", a explicat Smirnov.
"Au fost raportate numeroase actiuni provocatoare fie in legatura cu disputele t