Sub presiunea administratiei Bush, guvernul din Qatar a luat decizia sa privatizeze postul de televiziune Al-Jazeera, noteaza cotidianul International Herald Tribune. Minusculul stat Qatar este un aliat extrem de important al Statelor Unite in regiune, gazduind chiar pe teritoriul sau o baza militara americana.
Insa relatiile dintre cele doua state au fost inveninate de sponsorizarile pe care autoritatile din Qatar le-au acordat televiziunii pan-arabe, dupa ce aceasta a fost expulzata de pe teritoriul Irakului vara trecuta.
Vicepresedintele Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Condoleezza Rice si Colin Powell i-au admonestat de nenumarate ori pe oficialii din Qatar, aratand ca emisiunile Al-Jazeera sunt rau intentionate sau false, mai ales in ceea ce priveste situatia din Irak. Mai mult, Al-Jazeera ar incuraja, potrivit americanilor, violenta impotriva trupelor din Irak si Afganistan.
Un oficial din Qatar a declarat ca presiunile ce dau batai de cap serioase autoritatilor nu vin numai din partea SUA, ci si din partea altor state arabe. Intr-adevar, relatarile celui mai popular post de televiziune arab au deranjat nu numai Washingtonul, ci si alte guverne arabe, de la Egipt pana la Arabia Saudita, aliate cu Statele Unite.
Printre cele mai criticate materiale care au fost difuzate se numara in special mesajele lui Osama bin Laden si mai ales reportajele jurnalistului Ahmed Mansour, care au accentuat importantele pierderi civile din timpul atacului de la Falluja.
De la lansarea sa in 1996, postul si-a dobandit rapid reputatia ca fiind o voce independenta intr-o zona in care stirile sunt in cea mai mare parte controlate de stat. Estimarile arata ca, in prezent, ca audienta Al-Jazeera depaseste 50 de milioane de persoane, ceea ce aduce postul pe locul al cincilea in topul primelor celor mai influente institutii mass-med