Dobanzile la credite si depozite au inceput sa fluctueze necontrolat de la inceputul anului. Daca pana acum, romanii care doreau sa-si depuna banii la o banca sau voiau sa ia un credit gaseau pentru acelasi produs dobanzi asemanatoare, variatiile fiind de 1-2% maximum, situatia s-a schimbat in mod spectaculos in primele saptamani ale anului.
Mai multe banci au decis reduceri severe ale unor dobanzi, ceea ce a adus piata bancara din Romania intr-o situatie de neimaginat in urma cu cateva luni. Pentru acelasi depozit in lei, un roman poate primi de la o banca o dobanda de 8%, dar si de 17% pe an la o banca concurenta.
Variatiile de-a dreptul socante n-au ocolit nici segmentul de creditare, unde dobanzile bancilor variaza acum foarte mult: intre 20 si 27 la suta la creditele de consum in lei si intre 13,5 si 23 la suta la creditele pentru locuinte in lei.
Deciziile mai multor banci nu numai ca i-au pus in incurcatura pe romani, care de acum inainte sunt nevoiti sa faca adevarate cercetari de piata pentru a lua un credit sau pentru a-si depune banii la banca, dar i-au facut si pe analisti sa se intrebe de unde provin aceste diferente si cat de riscante sunt.
Piata romaneasca - inca imatura
Analistii economici sustin ca diferentele de 8-10 la suta intre dobanzile oferite de banci diferite pentru acelasi podus, fie ca este vorba de un depozit sau de un credit, nu sunt de intalnit in tarile cu o economie de piata functionala si stabila. Or, situatia intalnita pe piata bancara arata clar ca sistemul bancar romanesc este departe de a functiona la parametri "cu bataie lunga".
Analistii financiari au teorii diferite pentru a explica diferentele mari dintre dobanzi, insa concluzia lor este aceeasi: exista distorsiuni in functionarea pietei. "Piata interbancara nu lucreaza pe termen lung", sustine analistul Ma