Cresterea preturilor dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va fi generalizata si va fi determinata in primul rand de cresterea accizelor la anumite produse si de evolutia salariilor.
COSTURI. In momentul in care o paine va ajunge sa coste doi euro, salariul mediu in Romania va fi mai mare decat inainte de aderare, asigura ministrul negociator-sef cu Uniunea Europeana, Leonard Orban, si ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga.
Intr-o interventie la Radio Romania Actualitati, Dinga a recunoscut ca integrarea presupune costuri de crestere, care trebuie asumate, dar ca beneficiile, chiar daca vor aparea putin mai tarziu, se amorseaza chiar in momentul aderarii."
BENEFICII. In ceea ce priveste cresterea preturilor, romanii sunt avertizati ca doar anumite preturi vor avea de suferit. "In multe domenii, preturile sunt dictate de competitivitatea care exista in momentul de fata in Romania. Sigur ca va fi o evolutie de preturi, prin cresterea accizelor la diferite produse.
Dar in altele, preturile vor ramane relativ neschimbate sau ele vor creste numai in conditiile in care pretul fortei de munca va creste, adica, mai explicit, in momentul in care salariile vor creste, vor creste si preturile, pentru ca sa se poata acorda salarii mai mari", a punctat Orban.
Faptul ca preturile au evoluat in statele care s-au alaturat Uniunii in mai, anul trecut nu trebuie sa ingrijoreze populatia Romaniei, au mai explicat oficialii MIE.
Chiar daca, de exemplu, este cunoscuta situatia de la granita vestica a Romaniei, unde cetatenii unguri se inghesuie sa cumpere zahar si faina, lumea ar trebui sa stie ca "in Ungaria s-a produs saltul la salarii", iar oamenii "au salariile din Ungaria, dar vin si cumpara la preturile din Romania", potrivit negociatorului-sef cu Uniunea Europeana.
Cresterea preturilor dupa int