Crouch este ambasador in Romania din mai 2004. Anterior, din august 2001 pana in octombrie 2003, a fost adjunct al secretarului Apararii Donald Rumsfeld pe probleme de securitate internationala, referitor la NATO, Europa, Rusia, republicile din Asia Centrala, la lupta impotriva proliferarii nucleare si controlul asupra armamentului.
El a detinut functii in Pentagon si in timpul mandatului prezidential al lui George Bush (1989-1993), tatal actualului presedinte american, precizeaza AFP.
DIFERENTE SI ASEMANARI. Spre deosebire de predecesorul sau, Michael Guest, Jack Dyer Crouch II, in varsta de 46 de ani, s-a remarcat ca o prezenta discreta. Cu toate acestea, a intrat de cateva ori in atentia presei.
Un prim moment a fost in octombrie 2004, cand PRM l-a reclamat ambasadorului SUA la Bucuresti pe secretarul pentru probleme politice al ambasadei pentru "presiuni brutale exercitate asupra BNS, cu scopul de a determina destramarea aliantei dintre miscarea sindicala si PRM".
In replica, misiunea diplomatica a Americii a precizat ca pozitia consecventa a Ambasadei SUA a fost sa se opuna fortelor politice extremiste". Ca si predecesorul sau, Crouch a pus un accent foarte mare pe lupta anticoruptie din Romania.
El a afirmat ca managerii si patronii companiilor trebuie sa poata spune "nu" coruptiei, stiind ca pot da in vileag pe cel care accepta mita sau pe oficialul corupt.
GRATIEREA LUI COZMA. Cand fostul presedinte Ion Iliescu a semnat decretul de gratiere a lui Miron Cozma, Ambasada SUA la Bucuresti a fost prima si singura misiune diplomatica straina care a reactionat la cald. "Noi recunoastem pe deplin prerogativele pe care le are un sef de stat de a gratia.
In acelasi timp, consideram eliberarea lui Miron Cozma un gest surprinzator si ingrijorator, avand in vedere trecutul si activitatile sa