ISTORIA COMUNISMULUI Desi numele lui Stalin nu insemna mare lucru inainte de 1917, prietenia sa cu Lenin il va propulsa in ierarhia de partid si de stat.
ISTORIA COMUNISMULUI - In numarul de azi Gladiatorii Din culisele puterii Iosif V. Stalin, la putere dupa moartea lui Lenin
Desi numele lui Stalin nu a insemnat mare lucru inainte de 1917, prietenia sa cu Lenin il va propulsa in ierarhia de partid si de stat. Calitatile sale de bun organizator si aprecierea liderului bolsevicilor ii vor oferi lui Stalin posibilitatea de a-si forma o fidela clientela politica - cheia succesului sau.
Pasi spre dictatura
PAULA MIHAILOV
CAMARAZII - VIITOARE VICTIME. Aspirant la conducerea partidului si a tarii, Stalin s-a inconjurat de cei mai influenti membri ai Biroului Politic al PCUS. Dupa ce si-a atins scopul, i-a eliminat fizic, rand pe rand Prima intalnire dintre Lenin si Stalin a avut loc in 1905, la Tammerfors (Finlanda), unul dintre orasele in care revolutionarii de profesie rusi se refugiau de prigoana tarista.
LA INCEPUT DE DRUM. Lenin era deja recunoscut ca lider in cercurile revolutionarilor exilati, in timp ce Stalin (pe numele sau adevarat Iosif Vissarionovici Djugasvili) era un tanar dornic de afirmare. La inceput Lenin a fost impresionat de ambitiosul Koba ("Invincibilul" in georgiana), la care a descoperit acelasi stil de gandire, bazat pe idei comune: opozitia la orice forma de nationalism, sustinerea crearii unui partid centralizat.
Abia in 1913 Lenin ii incredinteaza lui Iosif Djugasvili o prima misiune: aceea de a se documenta in problema nationalitatilor. Multumit de studiul pe care il realizeaza Djugasvili la Viena, Lenin l-a laudat, numindu-l un "georgian stralucit". Tanarul ii va ramane aproape, ca om de incredere, pe toata perioada exilului. Dupa instaurarea bolsevicilor la putere (octombrie 19