Normele de aplicare a modificarilor la Codul fiscal aprobate de Guvern la sfarsitul anului trecut nu sunt gata, desi ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a promis recent ca ele vor fi elaborate pana la 31 ianuarie.
Potrivit unor surse ministeriale, normele Codului se afla inca in dezbaterea comisiilor parlamentare, iar textul nu trebuie inca publicat pentru ca va suferi modificari. Daca o firma are ziua de salarii fixata astazi, este nevoita sa calculeze indemnizatiile dupa vechile norme. Vechiul document are aproximativ 500 de pagini si detaliaza modul de calcul al fiecarui tip de impozite si taxe.Normele prezinta, printre altele, si modalitatea de determinare a cheltuielilor cu dobanzile si a pierderilor nete din diferentele de curs valutar, tratamentul fiscal al operatiunilor de reorganizare, lichidare si al transferurilor de active, dar si metodologia de calcul a accizelor pe fiecare grupa de produse in parte. Principalele schimbari aduse Codului fiscal sunt reducerea impozitului pentru veniturile populatiei si profitul firmelor la 16%, de la 18%-40%, si, respectiv, 25%. Printre alte initiative legislative cu incidenta in domeniul economic pe care Guvernul a promis ca le va termina pana la finalul lunii ianuarie ar mai fi Legea falimentului si cea a evaziunii fiscale.
Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR: Riscam sa ne trezim cu datorii catre stat
"Intarzierea publicarii normelor metodologice ale Codului fiscal are pe de o parte aspecte pozitive, iar pe de alta, negative. In primul caz, speram ca prin aceasta intarziere, Guvernul sa tina cont de semnalele pe care le-a lansat comunitatea oamenilor de afaceri din Romania. Deloc imbucurator este faptul ca aceste norme ar trebui sa apara cat mai repede, pentru ca proprietarii nu isi pot definitiva planurile de afaceri", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Intreba