Ministrul Justitiei a cerut verificarea dosarelor de Securitate pentru cei mai influenti magistrati din Romania.
La doua zile dupa ce Monica Macovei a declarat in exclusivitate pentru "Romania libera" ca "toti magistratii din tara trebuie sa treaca prin acest filtru al CNSAS", ministrul Justitiei a si trimis cereri oficiale la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pentru a afla care dintre judecatorii si procurorii din principalele institutii juridice au colaborat cu politia politica
a regimului Ceausescu.
Pentru prima data in istoria post-decembrista autohtona, un ministru al Justitiei cere verificarea dosarelor inaltilor magistrati.
Ministrul Monica Macovei a cerut CNSAS, prin patru cereri separate, ca: "In conformitate cu articolul 2, alineatul 1 din Legea 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, va rugam sa ne informati in legatura cu posibila calitate de agent sau colaborator al organelor Securitatii ca politie politica" a conducerii Inaltei Curti de Casatie si
Justitie (12 judecatori), a Curtii Constitutionale (9 judecatori), a conducerii Parchetului National Anticoruptie (3 procurori) si a conducerii Parchetului General (5 procurori). Ministrul Justitiei, Monica Macovei, socoteste ca "acest demers este un pas necesar pentru transparentizarea Justitiei".
Dupa cum a declarat vineri intr-un interviu in exclusivitate pentru "Romania libera", ea spera "ca CNSAS isi va face treaba in mod obiectiv si competent".
Potrivit Monicai Macovei, magistratii care vor fi descoperiti informatori sau colaboratori ai Securitatii nu ar mai trebui sa faca parte din corpul judecatorilor sau procurorilor. Legea CNSAS nu interzice ca aceia care au facut politie politica inainte de 1989 sa practice o meserie sau alta.
"Cu t