GARGANTUA SI PANTAGRUEL
VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU
Ati auzit vreodata de bucataria germana? "Bineinteles", veti raspunde! Ce de arome, ce de gusturi! Ei bine, ati fi surprinsi sa aflati ca nu exista cu adevarat o arta culinara in Germania. Probabil ne veti contrazice cu celebrul argument: farfuria plina cu carnati si multa bere. Nu sunteti departe de adevar. Daca am spus ca nu exista o arta culinara, asta nu inseama ca lipseste cu desavarsire traditia nemteasca. Din contra: ea este un cocteil inedit al obiceiurilor culinare din cele 16 state ce apartin Germaniei. In Bavaria aproape ca nu exista masa fara vestitii purcelusi la rotisor, stropiti din abundenta cu bere, in timp ce in Saxonia, la mare cautare sunt figurinele de turta dulce, cu fructe. Chiar si Hamburgul are regulile lui culinare. Aici legile sunt facute de abundenta condimentelor si preparatele din gelatina.
Daca aveti de gand sa vizitati Germania, pregatiti-va de un adevarat festin culinar. Cand vine vorba de hrana, cu nemtii nu e de glumit. Nici mai mult nici mai putin decat sapte feluri de mancare. Nu! Nu cate unul pe zi, cum probabil ati crezut, ci toate la o singura masa! Inceputul este dedicat aperitivului, secondat de supa si de felul principal, supranumit si Hauptspeise. Iar daca nu v-ati saturat pana acum, aveti toate sansele sa nu va mai puteti ridica de la masa, dupa ce veti degusta celebrele preparate gatite conform adevaratului specific german, numite Beilagen. Credeti ca s-a terminat? Nici gand!
Urmeaza delicioasele Nachspeise⦠adica preparatele servite dupa masa, care inlocuiesc intr-o mare masura desertul. Si cum mancarea aluneca mai usor ajutata de un strop de licoare, nici nemtii nu fac exceptie de la regula.
Berea, considerata bautura nationala, nu numai ca este preferata germanilor, dar este si unul dintre simbolurile care defines