Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, sustine ca impozitarea dividendelor este ilegala. Stefan Varfalvi, vicepresedintele UGIR, sfatuieste Executivul sa discute de zece ori mai mult inainte sa aplice o masura fiscala
Impozitarea dividendelor obtinute in anul 2004 cu 10 la suta fata de 5 la suta, cat era prevazut initial, este considerata de agentii economici membri ai Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) ca fiind o lovitura sub centura data acestora de actualul Executiv. Acestia sunt de parere ca scutirea impozitului pe profitul reinvestit este mai avantajoasa in conditiile actuale. Organizatiile patronale UGIR, UGIR 1903, membre ale Uniunii Patronatelor din Romania, sustin demersul initiat de CNIPMMR.
Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR a declarat ca se reduce impozitarea pe profit de la 25 la suta la 16 la suta si creste, in schimb, impozitul pe dividende de la 5 la suta la 10 la suta, respectiv 15 la suta. In opinia sa, aceste lucruri se anuleaza reciproc.
"Toate legile cu caracter fiscal se adopta la jumatatea anului. Discutiile de la jumatatea anului trecut se refereau la 2005, nu la 2004. Nu este firesc ca dividendele sa se impoziteze, retroactiv, cu 10 la suta, in loc de 5 la suta", a explicat Nicolescu, ieri dimineata, in cadrul programului matinal de la B1 TV - "Dimineata devreme". Mai mult, acesta a spus ca decizia Guvernului de a impozita dividendele aferente anului 2004 cu 10 la suta este ilegala.
Presedintele CNIPMMR considera ca solutia amplificarii veniturilor la bugetul statului ar putea fi reprezentata de marirea bazei de impozitare. Dublarea impozitului pe cifra de afaceri de la 1,5 la suta la 3 la suta ar afecta serios cei aproape 300.000 de intreprinzatori din Romania.
"Daca in Romania se modifica de la o luna la alta cadrul fiscal, intreprinzatorii nu