O proteina naturala existenta in saliva poate vindeca ranile. Aceasta descoperire deschide calea unor formule terapeutice noi in dermatologie si chirurgie. MAGDA MARINCOVICI
REMEDIU. In viitorul apropiat, ranile ar putea fi vindecate mai rapid, cu ajutorul unor tratamente bazate pe o proteina izolata in saliva S-a observat ca ranile care nu se cicatrizeaza prezinta de regula o suprainfectare provocata de bacterii si totodata alterarea unei proteine. Cercetari recente par sa aiba toate sansele de a imbogati arsenalul terapeutic de vindecare, gratie proprietatilor unei mici proteine care se gaseste in mucoasele corpului nostru.
Aceasta proteina pare sa se comporte ca un veritabil antiinflamator. Deocamdata a fost denumita SLPI - secretory leukocyte protease inhibitor. Proteina SLPI reuseste sa tina sub control degradarea multor proteine care se afla in mod normal in corpul nostru, in special in invelisul pielii. Astfel, ea este implicata in apararea de agenti microbieni de diverse feluri: virusuri, bacterii, ciuperci. Aceasta proteina se afla in diverse locuri ale corpului, cum ar fi lichidul seminal, mucoase ce captusesc bronhiile, in saliva. De asemenea, se mai afla in celulele pielii.
Rolul de cicatrizant al proteinei SLPI a fost verificat de biologi americani de la Institutul de Sanatate din Bethesda. Prin modificari genetice, ei au ajuns la soricei lipsiti de proteina SLPI. La acestia au observat ca ranile se inchid mult mai greu, comparativ cu ranile de la soriceii normali. Mecanismul este similar celui care are loc la om. Se produce o degradare accentuata a proteinei SLPI, care impiedica formarea de tesut nou si procesul de vindecare. Biologii americani au mers mai departe si au aplicat proteina SLPI in zona afectata de rana. In doua zile, ranile s-au inchis perfect.
PRELIMINARE. Evident, cercetarile trebuie extinse la om. Insa