Cota pe piata politica romaneasca a Partidului Popular European creste de la o zi la alta. Parteneri traditionali sau nu ai acestuia, partidele incearca sa obtina sprijinul celui mai puternic grup politic din Parlamentul European. Interesul este reciproc.
Pe de o parte, o data cu integrarea in UE, numarul popularilor ar spori. De cealalta parte, sustinerea de catre PPE ar putea fi de ajutor in cazul promovarii unor initiative ale Romaniei in Parlamentul European (Executivul UE). Deocamdata, insa, investitia popularilor este una pe termen lung. Esecul electoral consecutiv al fratelui mai mic din Romania, PNTCD, pune PPE in situatia de a primi la momentul aderarii doar reprezentanti ai UDMR, singura formatiune afiliata popularilor, care are reprezentare parlamentara. Si aceasta in conditiile in care socialistilor li se vor alatura reprezentantii PSD si PD. Facand o simulare pornind de la scorul inregistrat de partide la alegerile din 2004, socialistii europeni ar urma sa primeasca 17 reprezentanti ai pesedistilor si pedistilor, in vreme ce PPE i s-ar alatura doi parlamentari UDMR. Tinand cont de faptul ca alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc in 2009, importanta va fi prestatia partidelor romanesti si strategiile lor in perspectiva viitorului scrutin. Deocamdata, doua variante se contureaza. PNTCD, afiliat PPE, a inceput demersurile pentru coagularea, in jurul sau, a unui grup crestin-democrat. In al doilea caz, este vorba de demersul fostului presedinte liberal, Valeriu Stoica, care sustine fuziunea dintre PNL si PD si obtinerea de catre formatiunea nou-aparuta a sprijinului popularilor europeni. Cel putin pentru moment, ambele variante ridica probleme.
PNTCD, sustinut de popularii europeni
Gheorghe Ciuhandu s-a intors de la Biroul Politic al PPE cu sustinerea lui Wilfried Martens pentru demersul PNTCD de a pune bazele unui pol p