Soferii care nu si-au achitat rovinieta nu vor mai putea iesi, de astazi, pe drumurile nationale, nici macar pana la supermarketurile amplasate in apropierea marilor orase. Cei care se incumeta totusi sa faca acest lucru risca sa plateasca amenzi cuprinse intre 3 si 70 de milioane de lei.
Termenul-limita de aplicare a sanctiunilor pentru cei care nu si-au procurat pana la ora actuala rovinieta a expirat ieri. Incepand de astazi, posesorii vehiculelor de transport persoane (turisme, microbuze, autobuze, autocare) si transport marfa pana la 3,5 tone trebuie sa faca dovada platii taxei de drum.
De altfel, oficialii Ministerului Transporturilor au anuntat ca vor declansa ample controale in trafic, impreuna cu politia rutiera, pentru depistarea celor care nu si-au achitat rovinieta. Iar amenzile nu sunt deloc mici: intre 3 si 70 de milioane, in functie de capacitatea autovehicului.
Trebuie spus ca, in perioada 1 decembrie 2004 - 25 ianuarie 2005, peste un milion de roviniete au fost vandute prin punctele de distributie, ceea ce reprezinta doar un sfert din parcul auto din Romania.
Doar un sfert de buni-platinici
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania ne-a precizat ieri ca rovinieta poate fi achizitionata mai departe, in orice perioada a anului, in functie de momentul in care soferii utilizeza reteaua de drumuri nationale.
De exemplu, daca posesorul unui autoturism nu circula pe drumurile nationale pana in mai, el va plati taxa de drum doar incepand cu aceasta luna. Valoarea taxei de drum este de 24 de euro pentru autoturismele non-euro, 21 de euro pentru cele cu Euro I si 16, 8 euro pentru cele cu Euro II.
Rovinieta poate fi cumparata numai de la cei 8 ditribuitori autorizati: Petrom, Rompetrol, Mol, OMV, Lukoil, oficiile CNADNR, ale Postei Romane si ale CEC. Docum