Bucuria afisata la Bagdad, Washington si Londra nu marcheaza un final triumfal al eforturilor pentru reconstructia Irakului. Asa cum preciza secretarul general al ONU, Kofi Annan, acesta este doar inceputul.
Premierul interimar irakian, Ayad Allawi, a promis ieri ca va face tot posibilul pentru a uni vointa gruparilor etnice si religioase concurente din tara devastata de razboi - cel mai dificil obstacol in calea democratiei irakiene.
Declaratiile liderului de la Bagdad vin la o zi dupa ce cetatenii irakieni au sfidat amenintarile insurgentilor pentru a merge in numar neasteptat de mare la alegerile pentru desemnarea celor 275 de membri ai Adunarii Nationale.
Presedintele american, George W. Bush, a laudat „atasamentul pentru democratie“ si lectia data „banditilor“ de catre alegatorii irakieni, dar a atras atentia asupra problemelor cu care Bagdadul se va confrunta in viitor.
La rindul lui, premierul britanic, Tony Blair, a catalogat alegerile ca o drept „lovitura data terorismului din intreaga lume“, in vreme ce presedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat ca scrutinul a fost cu siguranta „un pas in directia cea buna“.
Dincolo de „succesul rasunator“ al alegerilor democratice, ziua de duminica poate fi incadrata cu usurinta in rindul celor mai singeroase din Irakul post-Saddam. Cel putin 30 de irakieni au fost ucisi in atacurile cu bomba de pe intreg teritoriul tarii, si 10 militari britanici au murit in urma prabusirii unui avion de transport Hercules.
Doborirea avionului britanic a fost revendicata, ieri, de un grup militant obscur, Ansar al-Islam.
Viitor presedinte kurd?
Intrebarea care sta in acest moment pe buzele tuturor este: „Vor accepta sunnitii rezultatele alegerilor?“. Prezenta la vot in orasele preponderent sunnite a fost destul de slaba si primele estimari neofi