Distrugerea oricarei forme de opozitie in URSS
Lenin fusese pentru tovarasii sai un lider incontestabil. Dupa moartea sa, printr-un concurs de imprejurari favorabile, Stalin a fost propulsat in fruntea partidului. Dar cum nu numai Stalin isi dorea mostenirea politica leninista, 1924 este momentul declansarii luptei cu opozitia pentru acapararea puterii depline.
PAULA MIHAILOV
MAREATA PUSTIETATE. In semn de omagiu adus "Tatucului", orasul Volgograd a fost redenumit Stalingrad Discursul inflacarat tinut de Stalin la moartea lui Lenin (21 ianuarie 1924) a marcat inceputul ascensiunii sale. Stalin avea cel putin datoria morala de a urma indicatiile lui Lenin, cel care l-a propulsat in 1922 in functia de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
TROTKI, "MASCARICIUL GALAGIOS". Stalin parea a avea in viata un unic scop: puterea. El o va obtine si domina in perioada asa-numitei "lupte pentru putere", cum a ramas in istorie deceniul al treilea al secolului XX. Rivalii sai au fost membri influenti ai PCUS, ale caror aliante, tradari si compromisuri l-au ajutat pe Stalin sa ajunga in fruntea Partidului.
Lev Davidovici Trotki era omul pe care Stalin il percepea ca principalul sau adversar. Inteligent, bun orator, excelent organizator, Trotki era admirat de membrii Biroului Politic. Lui Stalin insa i-a fost antipatic de la inceput si l-a considerat "un mascarici galagios, dar fara vlaga". Trotki, la randul lui, isi aminteste de "sclipirea de animozitate" cu care l-a intampinat Stalin la prima lor intalnire din 1913.
"Marul discordiei" dintre cei doi lideri a fost nepotrivirea viziunii lor asupra infaptuirii programului politic al lui Lenin. Primul visa la realizarea "revolutiei permanente", pe cand ultimul isi dorea contrariul - crearea "socialismului intr-o singura tara". Greseala majora pe care o va co