Vizita presedintelui Basescu la Londra a avut un succes care face suspecta linia anterioara a diplomatiei romanesti. Basescu aduce cu el acasa doua castiguri: sprijin britanic ferm pentru admiterea in UE si desavarsirea unui plan de securitate militara ancorat in prezenta trupelor NATO la Marea Neagra.
Adevarat, problema abolirii vizelor pentru cetatenii romani a fost amanata, dar acest lucru e de inteles. Primul ministru Blair nu-si poate permite nici o miscare acum, in momentul in care opozitia conservatoare ataca dezlantuit pe teme de imigratie si cere introducerea cotelor de admitere in tara.
Chestiunea sprijinului pentru admiterea in UE si tema mijloacelor de asigurare a securitatii nationale nu sunt noi. Ele au fost tratate si de administratia PSD, pe parcursul ultimilor ani. Diferenta e data de sporul de credibilitate. Ceea ce a fost pana de curand un repertoriu de fraze obligatorii a devenit, o data cu aparitia joviala si energica a presedintelui Basescu, o realitate vie.
Transferul masiv de efective militare NATO in Romania e iminent. Guvernul britanic, adept doctrinar al unei Europe extinse, egale, ferite de dominatia centrului franco-german, e un avocat pragmatic, mult mai interesat decat Franta in promovarea dosarului romanesc.
Secretul acestei transformari trebuie cautat in darul intuitiei politice care pare sa fie principalul chirias al deciziilor presedintelui Basescu. In timpul campaniei electorale, candidatul Basescu a surprins multi "experti" si observatori, anuntand transant ca pariaza pe "axa Washington-Londra", in contra modelului care promova automat protectia Frantei, vechi aliat cultural al Romaniei.
Afirmatia avea aerul unui teribilism de incepator. In doar cateva saptamani ea s-a dovedit un pronostic plin de intuitie.
Evenimente rapide au transformat zona de contact cu fosta Un