In fata camerelor de luat vederi se bat prieteneste pe umar de se aud oasele trosnind. Sau stau de povesti la o cafea in bistroul unui tren intercity. Cu trei zile inaintea Craciunului, familia presedintelui rus Vladimir Putin a fost oaspete la resedinta din Hanovra a familiei cancelarului german Gerhard Schroeder.
Spioni rusi prinsi in flagrant la Hamburg
In fata camerelor de luat vederi se bat prieteneste pe umar de se aud oasele trosnind. Sau stau de povesti la o cafea in bistroul unui tren intercity. Cu trei zile inaintea Craciunului, familia presedintelui rus Vladimir Putin a fost oaspete la resedinta din Hanovra a familiei cancelarului german Gerhard Schroeder. Relatiile intre Germania si Rusia par cum nu se poate mai bune si totusi lucrurile nu stau chiar asa, afirma revista germana ?Focus?, potrivit careia de vina sint agentii serviciilor secrete.
Fostul ofiter de legatura al KGB la Dresda, devenit apoi sef al serviciilor secrete rusesti si ajuns, intre timp, presedinte la Moscova, a ordonat spionaj intens pe teritoriul Germaniei. Misiunea agentilor Kremlinului: radiografierea partidelor politice, a liderilor acestora, culegerea de informatii si studii sensibile din lumea economica, din cercetare, administratie si, desigur, din sfera militara. Acestea din urma, pe bani grei. Un expert din interiorul Serviciului Federal de Combatere a Criminalitatii (Bundeskriminalamt - BKA) a apreciat dimensiunea afacerii la nivelul Razboiului Rece. Ultimele estimari: in Germania activeaza 130 de spioni rusi, angajati la Ambasada de la Berlin, la Consulatele Generale din Bonn, Hamburg, Leipzig si M?nchen, beneficiind de imunitate diplomatica, astfel ca nu pot fi cercetati penal. Potrivit expertului german citat, spionii sint profesionisti absoluti: desi folosesc metodele clasice, sint aproape imposibil de capturat. Uneori se plimba ore in sir