GASTRONOMIE EXOTIC - Puii de balta sunt consumati doar de romanii cu dare de mana Unii le considera o delicatesa. Altii o ciudatenie pe care nu ar incerca-o niciodata. Bucataria asiatica si cea italiana pun la rang de cinste puii de balta. CRISTINA ANDREEA CATANA
VAST. In bucataria asiatica, puii de balta au cele mai multe intrebuintari In bucataria romaneasca nu s-a impamantenit foarte tare obiceiul de a manca pui de balta. Unul dintre motive este pretul foarte ridicat al unei portii. In medie, in restaurant, 100 de grame de pui de balta ajung la suma de un milion. Cine are dare de mana va consuma, in schimbul acelor bani, cam 4-5 picioruse.
SERVIRE. Alaturi de puii de balta, mai puteti servi si o garnitura. Gabriel Tufa, bucatar la restaurantul "Nostalgia", recomanda paste, melci, cocteil de legume, scoici sau cartofi natur. Daca alegeti legumele si vreti sa va incantati si oaspetii cu o asemenea delicatesa, trebuie sa le trageti mai inainte in tigaie, iar cartofii natur trebuie si ei trasi in unt.
In cazul in care alegeti sa preparati acasa puii de balta, trebuie sa stiti ca inainte de a incepe operatiunea trebuie sa tineti puii de balta intr-un bait facut din otet, ulei, sare si piper. Rostul acestuia este de a inlatura mirosul si gustul de mal. Apoi, cu mare grija, se indeparteaza pielita si se pun pulpele la fezandat unse cu putin ulei pentru a nu face crusta. Pentru a le prepara, aveti doua variante: pane sau in mod parizian.
REGULI. Broastele, ale caror picioruse sunt comestibile, sunt foarte usor de recunoscut. In primul rand, trebuie sa fie crescute in balta. Cele care traiesc pe pamant au un gust mult mai fad, dar se pot manca si ele. Gabriel Tufa spune ca cel mai important este modul in care sunt preparate.
BAUTURA. Dupa o portie de pui de balta, este recomandat sa consumati un pahar cu tarie, de orice fel ati dori