Daca respecta recomandarea FMI, Guvernul va avea probleme cu sindicatele
Sectorul public ramane cu majorarea de 8% din decembrie. Cel mai probabil, Fondul incearca sa atenueze astfel presiunea inflationista generata de cota unica
Posibilul atac al FMI la politica salariala, estimat la inceputul discutiilor asupra acordului stand-by, s-a materializat, institutia financiara internationala recomandand Guvernului sa nu mai faca nici o majorare salariala in sectorul bugetar, in acest an.
Conform aranjamentului stand-by preventiv convenit cu FMI, in anul curent, cheltuielile cu salariile pentru sectorul bugetar trebuie sa fie constante ca pondere in PIB (respectiv 4,9% din PIB) fata de primul buget rectificat pe anul 2004.
Astfel, nu mai poate fi sustinuta acordarea unor drepturi salariale suplimentare, ci doar majorarea aprobata in decembrie 2004 de 8% a valorii de referinta sectoriala, arata Guvernul intr-un comunicat.
Magistratii vor avea salarii net superioare functionarilor
Ca urmare, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a solicitat Ministerului Justitiei modificarea legislatiei care reglementeaza drepturile salariale ale magistratilor si personalului auxiliar de specialitate. Propunerea MFP se refera la stabilirea unui sistem de salarizare a magistratilor similar cu cel al functionarilor publici ca mod de calcul si evidentiere.
Acest lucru nu inseamna acelasi nivel de salarizare pentru magistrati si functionarii publici, se arata in comunicat.
In prezent, sistemul de salarizare al magistratilor se bazeaza pe o valoare de referinta sectoriala si coeficienti de multiplicare, iar cel al functionarilor publici se bazeaza pe existenta unor sume fixe determinate de functie si de grad.
O recomandare care priveste si sectorul privat
Inghetarea salariilor bugetarilor va avea