Ieri, Grupul de Economie Aplicata a prezentat indicele de incredere industriala, primul de acest gen calculat si publicat in Romania. Avand la baza cercetarea realizata in randul unui esantion reprezentativ de companii (170) rezultatul indicelui +14 (pe o scara de la -100 la +100) indica o incredere moderata in evolutia industriei romanesti in trimestrul I din acest an.
Potrivit datelor prezentate, sectoarele cu cele mai optimiste asteptari sunt prelucrarea titeiului, tehnica de calcul si metalurgia. Explicatia economistilor de la GEA este aceea ca prelucrarea titeiului si metalurgia beneficiaza de evolutii favorabile pe plan international ale preturilor principalelor produse, in timp ce industria tehnicii de calcul se afla in expansiune de mult timp. "De asemenea, previziuni peste medie se inregistreaza in industria de masini si echipamente, masini si aparate electrice, industria confectiilor, industria chimica. Primele trei sunt, de altfel, si principalele industrii de export ale Romaniei, deci putem spune ca exista asteptari optimiste privind evolutia favorabila a exporturilor romanesti in primul trimestru din 2005" - explica Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul GEA.
La polul opus, cu asteptari pesimiste, se afla sectorul mijloacelor de transport rutier si industria alimentara. Cu toate acestea, dupa cum subliniau analistii GEA, datele trebuie privite cu oarecare rezerva.
Aceasta deoarece in primul caz principalul producator autohton Dacia Group Renault nu a participat la cercetare, sustinand ca nu poate furniza informatii, deoarece toate datele se afla in posesia grupului-mama Renault, iar in cel de-al doilea caz, previziunile pesimiste pentru primul trimestru, in industria alimentara, se explica prin revenirea la normalitate dupa expansiunea din perioada sarbatorilor de sfarsit de an.
Cursul de schimb, o piedica in calea creste