Pina la urma, nu e foarte clar daca Traian Basescu crede cu adevarat ca alegerile anticipate constituie o solutie pentru Romania sau daca presedintele s-a transformat intr-un politician versat, care ?tine la respect? opozitia, dar si o parte a arcului guvernamental.
Argumente pro, argumente contra
Cine ar cistiga in urma alegerilor anticipate e lesne de stabilit. Foarte probabil, Alianta D.A. si-ar asigura majoritatea in parlament si, implicit, linistea la guvernare. In rest, nu sint decit argumente contra alegerilor anticipate. In primul rind, parlamentarii, fie de la putere, fie din opozitie, ar opune rezistenta dintr-un motiv simplu: au cheltuit atitia bani sa intre in parlament ca sa o ia de la capat acum? O alta opozitie s-ar inregistra, firesc, din partea PSD, care se afla, in plan intern si de imagine, intr-un moment dificil si nu-i sta gindul la alte alegeri generale. Un alt argument este acela ca, cel putin pina la semnarea documentelor de aderare la UE, intreaga clasa politica ar trebui sa se concentreze numai pe anumite capitole la care Romania are restante; lupta anticoruptie, reforma justitiei etc.
Procedura constitutionala
Primul pas in vederea declansarii alegerilor anticipate este demisia guvernului. Exista si posibilitatea demiterii executivului, prin adoptarea de catre parlament a unei motiuni de cenzura, initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor. Pentru a trece, motiunea de cenzura are nevoie de voturile favorabile a jumatate plus unu din numarul total al? senatorilor si deputatilor. Aceasta situatie este reglementata de articolul 113 din Constitutie, potrivit caruia ?Senatul si Camera Deputatilor, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor?. Odata guvernul demis, prese