Piata continua sa fie inundata de valuta adusa de „capsunari” sau de fondurile speculative, ceea ce limiteaza cresterea cererii importatorilor fata de oferta exportatorilor. Asa s-a intamplat si acum doua zile, cand cererea a fost mai mare cu 20 milioane euro, dar leul s-a apreciat.
Ieri, situatia a fost mai echilibrata, ceea ce a echivalat cu o apreciere a euro de trei unitati, cursul urcand de la 37.516 lei la 37.519 lei. Datorita evolutiei sale fata de euro, cursul dolarului a coborat de la 28.855 lei la 28.793 lei.
Aceasta evolutie s-ar putea schimba rapid in zilele urmatoare, in cazul in care vor aparea noi dezechilibre intre piata valutara si cumpararile efectuate de casele de schimb, bancare sau particulare, care ar alimenta din nou cu devize.
De remarcat ca, in ultima perioada, exportatorii au inceput sa ia tot mai des pozitie in fata aprecierii monedei nationale, care le-ar fi adus in ultimele luni pierderi de mai multe sute de milioane de euro.
Pe pietele internationale a existat un echilibru deosebit, paritatea fluctuand intre 1,3018 si 1,3062, in prima parte a zilei ea stagnand in jurul valorii de 1,3010 dolari.
Circumspectia investitorilor s-a datorat lipsei de informatii economice noi. Pe de alta parte, acestia asteapta intalnirea de astazi a Rezervei Federale americane, unde se va discuta modificarea dobanzii, care ar trebui sa urce de la 2,25 la 2,50%, cat si discursul presedintelui Bush privind starea natiunii, pentru ca de vineri sa inceapa la Londra intalnirea G7.
Cu toate acestea, investitorii de pe London Bullion Market, unde se tranzactioneaza aurul, au coborat ieri dimineata pretul unciei de la 422 la 421 dolari. Piata continua sa fie inundata de valuta adusa de „capsunari” sau de fondurile speculative, ceea ce limiteaza cresterea cererii importatorilor fata de oferta exportatorilor. Asa s-a intamplat si acum