Dupa ce s-au deplasat in statiuni montane pentru a decide modalitatile prin care i-ar putea schimba pe cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, liberalii si democratii au primit ieri o lovitura din partea Curtii Constitutionale. Aceasta a decis, in urma solicitarii lui Adrian Nastase, ca prevederile articolului 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor, care permit ca membrii Biroului Permanent sa fie revocati si de alte grupuri parlamentare decat cele care i-au sustinut, sunt neconstitutionale.
Decizia Curtii Constitutionale nu mira, date fiind simpatiile membrilor acesteia. Cei noua judecatori ai plenului au fost numiti de fostul partid de guvernamant sau de presedintele Iliescu.
Articolul respectiv prevede ca "oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare". Curtea Constitutionala vrea ca el sa prevada posibilitatea revocarii presedintilor numai la cererea exclusiva a celor care i-au propus.
Decizia este definitiva si obligatorie si se publica in Monitorul Oficial. Potrivit Constitutiei "dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept".
Din continutul comunicatului Curtii Constitutionale nu reiese insa, contrar practicii institutiei, motivele pentru care acest act a fost declarat neconstit