Din aplicarea cotei unice de impozitare a venitului trebuie sa pro½te toti salariatii cu contract individual de munca, indiferent daca negocierea salariului s-a facut pentru suma neta sau bruta. Codul muncii stipuleaza ca in contract se trece obligatoriu salariul brut.
La negocierea salariului, pe viitorul angajat il intereseaza suma de bani pe care o incaseaza efectiv, adica venitul net. Si ca atare, acesta isi construieste strategia de negociere plecind de la premiza „cit iau in mina“. Sindicatele spun ca strategia este una gresita, recomandind ca negocierea sa se faca pentru suma bruta.
In felul acesta, afirma reprezentantii sindicatelor, se evita eventualele capcane. Acestea s-au vazut dupa adoptarea cotei unice.
Avertismente
In aceasta perioada se platesc primele salarii pe care se aplica cota unica de impozit de 16%. Specialistii in dreptul muncii avertizeaza ca pot aparea situatii in care patronii isi platesc angajatii cu salariu net echivalent anului trecut fara a avea acordul acestora. Or, cota unica creste orice venit net, indiferent de marimea sa.
Specialistii spun ca angajatorul nu se poate prevala de faptul ca negocierea s-a facut pentru salariul net, deoarece in contractul individual de munca se trece suma bruta.
In cazul de mai sus, angajatul are posibilitatea sa deschida o actiune pe dreptul muncii intrucit retinerea unui venit necuvenit se considera imbogatire fara cauza justa, inselaciune sau evaziune. Juristii spun ca vinovat este patronul, dar cel care raspunde este de regula administratorul firmei.
Varianta fericita
Daca la negociere angajatul a abordat strategia recomandata de sindicate va beneficia fara nici un fel de bataie de cap de un venit net marit. In cazul in care intelegerea dintre el si angajator s-a facut pentru venitul net pot aparea doua pos