(MONICA DUTULESCU)
De mici dimensiuni, disponibile in forme variate (preferintele indreptindu-se catre cele rotunde si dreptunghiulare), covoarele ?imbraca? un spatiu mic (in dreptul patului, spre exemplu), contribuind atit la imprimarea unui accent cald atmosferei, cit si la unitatea decorativa a spatiului. Pentru interioarele care tind catre o eleganta pretentioasa, catre ludic sau originalitate, se pot alege si covoare in forme fanteziste (inima, melc, urme de pasi etc.). Daca formele si dimensiunile acestui tip de textura au evoluat, in privinta materialelor si a modelelor decorative preferate astazi lucrurile stau diferit. Se poate remarca o intoarcere a stilului contemporan catre frumusetea etnicului, alaturi de voga - venita din Occident - a culturii asiatice. Materialele cautate sint cele naturale (lina, iuta, in combinatii cu bumbac), cu un aspect cit mai apropiat de manufactura sau - in orice caz - cit mai indepartat de produsele de serie. Culorile la moda accentueaza ideea de naturalete, preferindu-se tonurile de pamint, cu rare accente mai indraznete (rosu, portocaliu), temperate de un fond ?cuminte? (bej, oliv, gri etc.).
In privinta modelelor, s-a renuntat la bogatia decorativa in favoarea ingenioaselor combinatii cromatice mult mai valorizate. Geometriile abstracte, desenele stilizate, fara intruchipari decorative gen tablou, se afla la concurenta cu optiunea pentru monocromie si cu modelele de inspiratie rustica, transformate insa in gustul modernitatii.
In privinta designului, se cauta simplitatea, astfel incit se renunta din ce in ce mai mult la franjurii care ornau altadata covoarele.
Evolutia vechii biblioteci
Pina nu de mult, piesele de mobilier care ne decorau locuintele erau confectionate dupa anumite tipare, atit din punctul de vedere al designului, cit si al gamei cromatice. De aceea nu ne mira prea