Sudul Romaniei a sarbatorit la 1 februarie un vechi ceremonial bahic, numit Arezanul sau Gurbanul Viilor. VERONICA GUZUN
Unii cred ca denumirea sarbatorii vine de la un obicei turcesc, Gurban, care consta in jertfirea unui animal intreg, care se impartea apoi prietenilor. Altii considera ca acesta este un vechi obicei tracic. Cert este ca, pe vremuri, la inceputul lui Faurar, barbatii se adunau in jurul unui foc aprins pe varf de deal, unde sarbatoreau inceputul sezonului agricol. Fiecare venea cu cate o sticla sau o plosca de vin vechi, ingropat toamna in gradina si dezgropat in ajun. Acest grup de barbati dansau, sareau peste foc, turnau in jaratec vinul din plosca, mancau si beau pana se lasa seara. Cand apunea soarele, ei reveneu in sat tinand in maini faclii aprinse. Petrecerea continua in familie.
MAI NOU. Traditia s-a pastrat partial. Oamenii din unele localitati stropesc viile cu vin vechi pentru a se asigura ca anul agricol va fi roditor si ca vor avea vin bun in toamna. In Alexandria, Comunitatea "Bratstva"a Bulgarilor din Romania pregatesc din timp desfasurarea acestei sarbatori. "In fiecare an ne intalnim la capul viei, unde are loc o slujba religioasa", ne-a declarat Virgil Ivan, presedintele comunitatii.
Sudul Romaniei a sarbatorit la 1 februarie un vechi ceremonial bahic, numit Arezanul sau Gurbanul Viilor. VERONICA GUZUN
Unii cred ca denumirea sarbatorii vine de la un obicei turcesc, Gurban, care consta in jertfirea unui animal intreg, care se impartea apoi prietenilor. Altii considera ca acesta este un vechi obicei tracic. Cert este ca, pe vremuri, la inceputul lui Faurar, barbatii se adunau in jurul unui foc aprins pe varf de deal, unde sarbatoreau inceputul sezonului agricol. Fiecare venea cu cate o sticla sau o plosca de vin vechi, ingropat toamna in gradina si dezgropat in ajun. Acest grup de barbati dansau, sare