Din data de 1 iulie 2005, toate persoanele juridice prevazute in primul articol al Legii contabilitatii vor intocmi situatiile financiare numai in leul greu, arata ultima forma a ordonantei privind denominarea, publicata recent in Monitorul Oficial.
Situatiile financiare anuale pentru 2005 se intocmesc in moneda noua, in conditiile stabilite printr-un ordin ulterior al ministrului Finantelor Publice.
Preturi paralele de la 1 martie
Preturile si tarifele bunurilor si serviciilor vor fi afisate atat in moneda veche, cat si in moneda noua, incepand cu data de 1 martie 2005 si pana la data de 30 iunie 2006.
Sumele prevazute in contractele furnizorilor de utilitati, aflate in derulare la data de 1 martie 2005, precum si facturile privind plata utilitatilor vor fi notificate partilor atat in moneda veche, cat si in moneda noua.
Amenzi de pana la 30 de milioane de lei
Incalcarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi de la 10.000.000 de lei la 30.000.000 de lei, exprimati in moneda actuala.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele de control din cadrul Ministerului Finantelor Publice, al Autoritatii Nationale de Control si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, precum si de catre personalul imputernicit al primariilor. Legea a fost adoptata de Parlament. Regulile de mai sus trebuie respectate de societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice cu scop lucrativ.
La data de 1 iulie 2005, moneda nationala va fi denominata astfel incat 10.000 lei vechi, aflati in circulatie la aceasta data, vor fi preschimbati pentru 1 leu nou, divizibil in 100 de bani.
Bunurile, drepturile si obligatiile evaluabile