SPECIAL
CATALIN BUDESCU
Cartile sunt pentru suflet, ceaiul si cafeau, pentru simturi. Librariile-cafenea sunt locurile in care poti sa rasfoiesti o carte alaturi de aroma unei cafele.
Cand spui librarie, gandul iti fuge imediat la imaginea unui loc mai mult sau mai putin demodat, plin de carti ce te privesc din rafturi. Transformarea clasicelor librarii de odinioara a inceput. Noul marketing literar iti ofera acum, in aceste locatii, pe langa carti, si timpul, si spatiul necesare pentru o cafea, un ceai sau o bautura racoritoare. Desi de zeci de ani buni, in Occident librariile-cafenea incep sa prinda din ce in ce mai mult teren, se formeaza adevarati fani si la noi in tara. Gheata a fost sparta la inceputul lunii decembrie 2003, cand pe Bulevardul Magheru, din Capitala (langa cinematograful Patria), a fost deschisa cea de-a doua librarie Carturesti, amenajata in interioarele de atmosfera ale casei Dimitrie Sturdza, fiind astfel consemnata prima librarie-cafenea din Romania in adevaratul sens al cuvantului.
PERSONALITATE
Libraria Carturesti de langa cinematograful Patria din Capitala a fost prima librarie-cafenea din Romania. Un concept nemaiintalnit la noi, a carui punere in practica a insemnat de fapt mai mult decat existenta unui spatiu in care poti savura un ceai alaturi de o carte. A fost momentul in care librarii din Romania si-au dat seama ca business-ul cu carti nu se face la tejghea, intr-un spatiu impersonal, cu vanzatori acri. Noul concept isi gaseste traditiile intr-un Bucuresti interbelic, intr-un oras sincronizat cultural cu intreaga lume, intr-un oras in care civilizatia, opinia publica si identitatea nationala isi gasesc personalitatea. Libraria Carturesti este un spatiu al civilizatiei si, implicit, al artelor, care nu incearca sa stabileasca prioritati - beletristica, muzica, arhitectura, filoso