Banca Nationala a Romaniei face din nou dovada ca, inca, joaca puternic pe piata valutara, iar anuntul din noiembrie potrivit caruia urma sa-si reduca interventiile pe piata nu mai reprezinta altceva decat un comunicat de presa prin care a aratat ''pisica'' speculantilor de pe piata valutara.
La finele lunii ianuarie 2005 rezervele valutare ale BNR se situau la nivelul a 11.268,9 milioane de euro, in crestere cu 430,4 milioane de euro. Potrivit unui comunicat emis, ieri, aproape jumatate din acest avans impresionant a fost rezultatul unor operatiuni de cumparari ale bancii centrale din piata valutara, in suma de 212,3 milioane de euro.
Prin comparatie, BNR a cumparat in decembrie numai 176,4 milioane de euro. Celelalte surse sunt venituri din administrarea rezervei internationale de 36,7 milioane de euro. BNR mai are plati de 30,8 milioane de euro rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor.
Scumpirea creditului in valuta a "capitalizat" banca centrala
Restul intrarilor nete, in suma totala de 212,2 milioane de euro, au rezultat din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, plati de comisioane bancare si altele. Majorarea rezervei minime obligatorii a fost aspru criticata de mediul bancar privat.
Aceste date prezentate de insasi banca centrala arata clar ca BNR isi scoate castiguri importante din banii imprumutati de populatie de la bancile comerciale.
La o intrebare legata de oportunitatea majorarii rezervei minime obligatorii pentru fiecare credit acordat in valuta BNR n-ar fi prinsa pe picior gresit. Cel mai probabil, masura ar fi catalogata drept prudentiala si argumentata cu orientarea populatiei, in ultima vreme, catre imprumuturi in euro sau dolari.
Adevarul este ca imprumuturile in valu