Din productia totala de sturioni si caviar obtinuta anul trecut, peste 40% a fost braconata si vanduta pe piata neagra, ne-a declarat Nicolae Dimulescu, presedintele patronatului Rompescaria. "In zonele unde se pescuieste morun sau pastruga, pescarii vand kilogramul de caviar cu 2 milioane de lei. La export, acest produs de lux ajunge la preturi de peste 40 milioane de lei/kg.
Carnea de sturion este ceva mai ieftina, se poate cumpara de la pescari la aproximativ 300.000 lei/ kg, iar la export ajunge la cel putin 700.000-1 milion de lei/kg", a precizat presedintele Rompescaria.
Pe de alta parte, pescarii de la Isaccea ne-au declarat ca pe piata neagra icrele embrionate se vand cu 0,5 euro bucata, iar puietul de sturion, cu 5-6 euro/bucata.
Pestele se va scumpi cu 2-3%
In perioada urmatoare, pretul pestelui vandut in magazine va creste cu 2-3%, daca tarifele la energia electrica vor creste cu 10%, cum se preconizeaza, a mai spus Nicolae Dimulescu. "La pestele de consum, preturile sunt aceleasi din 2003. Putem vorbi de o scumpire doar daca vor creste tarifele la energia electrica", a spus seful patronatului.
El a precizat ca productia de peste din Dunare, anul trecut, a fost de numai 644 tone si ca in anii ’80 din Dunare se pescuiau intre 9.000 si 11.000 tone de peste.
Locul trei in lume la exportul de caviar
Pentru 2005, Romania a propus organizatiei internationale care reglementeaza comertul cu sturion si produse de sturion -CITES - o cota de pescuit de circa 40 tone pentru aceasta specie si 3,5 tone pentru icre negre, informeaza Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP). Potrivit datelor CNAFP, cota solicitata este cu circa 4.000 tone mai mica decat in 2004.
"Chiar daca aceste cote nu sunt foarte mari, Romania se situeaza pe locul al treilea in topul tari