Stan Faryna a venit in Romania in anul 2000 sa-si ajute un prieten care avea o companie de produse alimentare. El avea deja o companie de web design in America, dar a realizat ca tara noastra este un "hot-spot" pentru dezvoltarea de software. "Am vazut ca aici sunt multi tineri inteligenti si m-am gandit ca este o reala oportunitate sa deschid o firma.
In Romania fac software cu jumatate din costurile din America, ceea ce imi permite sa investesc mai mult in oameni", spune Stan Faryna, presedintele Halo Interactive. "Am deschis compania in 2002. Investitia initiala a fost de 500.000 de dolari, iar majoritatea banilor s-au indreptat catre oameni si pregatirea lor.
Am inceput cu patru angajati, iar numarul lor a crescut la 20 in acest moment", completeaza Faryna. Pana acum, compania a avut numai clienti pe piata americana.
Cel mai mare client de pana acum a fost Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Propan, o organizatie sponsorizata de guvernul american, care se ocupa de promovarea si educarea cosumatorilor de propan, ca sursa alternativa de energie. "Contractul a fost in valoare de doua milioane de dolari pentru licentele software.
Inca mai sunt clientii nostri si continuam relatia cu ei pentru ca tot timpul apare cate ceva, fiind nevoie de noi solutii. Nu putem spune ca le-am livrat numai produsul si asta a fost tot. Le oferim cosultanta si suport, pe langa produsul initial", explica Daniel Boca, manager IT la Halo Interactive. La inceput, cei de la Halo Interactive au oferit solutii la cheie.
Pe masura ce au dezvoltat o parte din produsele lor, au ajuns la concluzia ca pot face o platforma suficient de flexibila pentru a fi adaptata in functie de nevoile clientilor. In luna mai, Faryna vrea sa lanseze pe piata romaneasca un software cunoscut in America, cu numele de Virtual Team Room.