Dupa aproape doua luni de la lansarea ultimelor sondaje de opinie - anterior turului al doilea al prezidentialelor, aceste instrumente revin brusc in atentia publicului. La doar 50 de zile de la alegeri, o alta Romanie se dezvaluie si din perspectiva perceptiei publice. La diferenta de o zi, IMAS si Gallup au oferit, fiecare, o imagine de etapa a politicii si societatii romanesti actuale.
Ca si la precedentele alternante la guvernare, perioada imediat urmatoare alegerilor este marcata de efectul puternic de raliere la noua administratie. Dar, cota obtinuta de Alianta DA este mult mai mare decit in precedentele cazuri.
Astfel, Alianta ar obtine intre 66% si 69% din voturi, mai mult decit CDR in 1997 - cind sondajele indicau in primele luni o cota intre 58% si 51%, sau PSD in 2001, care obtinea peste 60%.
Pe de alta parte, cazul PSD este interesant, pentru ca perioada de gratie, care a functionat pentru CDR doar sase luni (in iunie 1997 deja coborise la 47%, iar in septembrie acelasi an la 42%), a durat trei ani si jumatate. PSD a coborit sub 50% in intentia de vot abia la inceputul anului trecut, la citeva luni dupa aparitia Aliantei si cu citeva luni inaintea alegerilor locale.
Efectul "vagonului cu orchestra" influenteaza doar perceptia Aliantei, in timp ce celelalte formatiuni participante la guvernare nu sint premiate. Daca UDMR ar primi intre 5% si 6% din voturi, ceea ce presupune ca reprezentantii maghiarilor conteaza pe un electorat stabil, PUR, care la locale obtinuse 6%, a coborit la 1%.
Pozitia PUR a fost fragilizata, iar marja sa de miscare in raport cu coalitia de guvernare s-a redus.
Sanctionarea invinsilor este dramatica. PSD trece de la 40% in sondajele din noiembrie 2004 si 37% la alegeri (cifre ce trebuie privite sub rezerva suspiciunii de frauda) la intre 19 si 16%, iar PRM ajunge