Liberalizarea pietei mondiale a textilelor si aprecierea monedei nationale au inceput sa goneasca lohnul din Romania. In urmatorii doi ani, se anticipeaza ca 40-50% din companiile care in acest moment lucreaza in lohn vor disparea de pe piata.
Dupa ce vreme de zece ani lohnul a fost solutia optima de supravietuire a industriei de confectii autohtone, in numai cateva luni situatia s-a schimbat radical. Mai intai a venit vestea ca, de la inceputul lui 2005, piata mondiala de textile se va liberaliza si ca nici o cota nu va mai sta in calea produselor ieftine venite din Asia.
Daca sistemul de cote impus producatorilor asiatici era un argument destul de puternic pentru ca marile firme occidentale interesate de productia in lohn sa nu ia drumul Chinei sau Thailandei, de la 1 ianuarie 2005 acesta nu a mai existat. In competitie cu tarile asiatice, a te referi la forta de munca ieftina din Romania pare cel mult o gluma buna.
Daca in Romania un lucrator dintr-o fabrica de confectii castiga in medie putin peste 150 de dolari pe luna, in Asia salariile nu sunt mai mari de 20 de dolari. A venit apoi deprecierea euro de la finalul anului, cand cursul monedei europene a scazut de la peste 41.500 de lei, pana la apoximativ 38.000 de lei.
Pentru multe dintre fabricile care lucrau in lohn aceasta a fost un fel de lovitura de gratie. Produsele acestora sunt vandute in euro, iar dupa depreciere patronii firmelor de confectii au incasat mai putini lei. Pe de alta parte, salariul mediu net al unui lucrator din industria de confectii este de circa 4.400.000 lei lunar. Inainte de devalorizare asta insemna cam 106 euro.
Acum salariul este de circa 120 de euro. Daca mai adaugam si scumpirea utilitatilor, tabloul este mai complet. "In structura costurilor unei companii din domeniu forta de munca ocupa un procent de 50-60%", spune Ma