Fondurile de pensii ocupationale vor putea incepe sa se infiinteze de anul acesta, imediat dupa publicarea normelor CSA in Monitorul Oficial. Marile companii de asigurari asteapta insa o lege mai buna pentru a intra pe piata. Deducerea de 200 de euro pentru contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale poate deveni anul acesta mai mult decat o prevedere "pe hartie".
Acordata prin Codul fiscal si anul trecut, facilitatea nu a fost accesata de nici un roman pentru simplul motiv ca nici o astfel de schema nu a putut fi infiintata. Acum, legea care reglementeaza domeniul (Legea nr. 249/2004) are si un prim set de norme de aplicare.
Aprobate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si trimise pietei spre consultare, normele stabilesc toate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca administratorii fondurilor, actionarii si conducerea acestora, documentele necesare pentru obtinerea autorizatiei de la CSA (in termen de 30 de zile de la depunerea documentatiei) si situatiile in care aceasta poate fi retrasa,
modul de stabilire a comisioanelor, forma contractului-cadru de administrare. Angajatorii si sindicatele nu vor putea propune angajatilor decat participarea la schemele autorizate de CSA.
Participantii la fonduri trebuie informati in termen de 30 de zile cu privire la orice modificare sau completare a schemei de pensii, dar si ei au obligatia de a anunta angajatorul cu 20 de zile inainte intentia de suspendare, modificare sau incetare a contributiei. "Publicarea normelor in Monitorul Oficial va permite companiilor sa inceapa sa infiinteze fonduri de pensii ocupationale.
Problema este ca in forma actuala legislatia nu genereaza un interes prea mare din partea jucatorilor internationali importanti", spune Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Roma