Evolutia pe termen mediu a PNL se anunta a fi una liniara, fara evenimente spectaculoase care sa zguduie din temelii formatiunea liberala. Congresul de la sfarsitul acestei saptamani va da, cu siguranta, un semnal clar despre directia in care partidul va merge in perioada urmatoare, iar toate datele de pana acum nu indica nici o cotitura serioasa pentru liberali. Alegerea presedintelui nu pune probleme, avand in vedere ca premierul Calin Popescu Tariceanu este, deocamdata, singurul candidat la aceasta functie (desi Viorel Catarama si-a anuntat ieri posibila inscriere in cursa, este putin probabil ca acest lucru sa se intample), iar fuziunea cu PD va fi lasata, pentru moment, in faza de proiect.
Actualul sef al partidului si-a trasat cu mare grija planul care sa-i permita sa preia conducerea formatiunii fara sa-si faca prea multe probleme in ceea ce priveste concurenta. Tariceanu isi va instala alaturi - sub forma unui Birou Permanent Central cu atributii consistente - o echipa aleasa "pe spranceana" si a reusit deja sa-si adjudece sustinerea liderilor de filiale, prin aceeasi metoda a listei de vicepresedinti impusi.
Masurile pe care premierul si
le-a luat pentru confortul sau se pot transforma, insa, in piedici care nu trebuie neglijate. Aducerea "la remorca" a garniturii de vicepresedinti, precum si amanarea preconizata a fuziunii cu PD - proiect sustinut de mai multe nume grele din PNL - ii pot pune lui Calin Popescu Tariceanu destule bete-n roate. De altfel, in ultimele zile, cativa lideri de marca ai partidului, printre care Valeriu Stoica sau Mircea Ionescu Quintus, au ridicat vocea in directia acestuia, cerand cu insistenta impunerea proiectului de unire cu PD ori avertizand asupra pericolului aparitiei "baronilor locali". De asemenea, altii au spus ca fiecare membru al conducerii partidului ar trebui ales separat, la congres. Interesant est